Όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο ή άλλο εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο στις υπό κτηματογράφηση περιοχές υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση του δικαιώµατός τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Δικαιώματα για τα οποία υφίσταται υποχρέωση υποβολής δήλωσης του Ν. 2308/1995 σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ.3 σε συνδυασμό με το άρθρα 4 και 12 του Ν. 2664/1998 είναι:
-
η κυριότητα (πλήρης ή ψιλή), η προσωπική δουλεία (επικαρπία, οίκηση, συνοίκηση), δικαίωμα προσδοκίας υπό αίρεση ή υπό προθεσμία
-
οι εγγραπτέες μισθώσεις (μακροχρόνια πέρα των εννέα ετών, χρονομεριστική του άρθρου 1 του Ν.1652/1986 (time sharing), χρηματοδοτική (leasing) του Ν.1665/1986, όπως συμπληρώθηκε με τον νόμο 2367/1995)
-
η πραγματική δουλεία (δουλεία διόδου, δουλεία αντλήσεως νερού κλπ) και κάθε άλλο συνεστημένο είδος δουλείας
-
οι εμπράγματες ασφάλειες (υποθήκη, προσημείωση υποθήκης, υποθήκη επί μηχανημάτων Ν.4112/29, Ν.Δ. 4001/59)
-
οι εγγραπτέες διαδικαστικές πράξεις (αγωγή, ανακοπή, τριτανακοπή κατά το άρθρο 220 ΚΠολΔ )
-
οι κατασχέσεις (αναγκαστική, συντηρητική, κατάσχεση δυνάμει ειδικών νόμων, αναγγελία απαίτησης που επέχει θέση κατάσχεσης, δήλωση συνέχισης πλειστηριασμού, επιταγή Ν.Δ. 17/07/1923, δικαστική μεσεγγύηση, αναγκαστική διαχείριση κατά το άρθρο 1034 ΚΠολΔ)
-
η μεταλλειοκτησία
-
η μεταφορά συντελεστή δόμησης
-
τα λοιπά εγγραπτέα δικαιώματα (περιορισμός κυριότητας δυνάμει του Ν.1929/1991, κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, δικαίωμα αποζημίωσης λόγω προσκύρωσης και ρυμοτόμησης)
-
και κάθε άλλο δικαίωμα που προκύπτει από δικαιοπραξίες που εγγράφονται στα Υποθηκοφυλακεία σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν.2664/1998
Υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν και οι δικαιούχοι που έχουν κληρονομικό δικαίωμα (διαδοχή με διαθήκη ή εξ αδιαθέτου) αλλά δεν έχουν προβεί στην μεταγραφή συμβολαιογραφικής πράξης αποδοχής κληρονομιάς. Συμπληρωμένο υπόδειγμα δήλωσης κληρονομικού δικαιώματος με διαθήκη μπορείτε να δείτε εδώ και εξ αδιαθέτου (χωρίς διαθήκη) εδώ.
Υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν και όσοι διαχειρίζονται ξένη περιουσία (π.χ. εκκαθαριστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκτελεστής διαθήκης, διαχειριστής ακινήτου κ.λ.π.)
Σημειώνεται ότι όποιος αποκτά δικαίωμα κατά την περίοδο συλλογής δηλώσεων υποχρεούται να υποβάλει δήλωση, ανεξαρτήτως από το αν το δικαίωμα έχει ήδη δηλωθεί από τον προηγούμενο δικαιούχο.
Η δήλωση αφορά στο δικαίωμα επί ακινήτου και όχι στο ακίνητο. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει σε περισσότερα από ένα άτομα, πρέπει όλοι όσοι έχουν δικαίωμα σε αυτό, να το δηλώσουν (π.χ. τόσο αυτός που έχει την ψιλή κυριότητα όσο και αυτός που έχει την επικαρπία του ακινήτου).