logo_image

e-ktima.gr

logo ktim

Μελέτη Κτηματογράφησης για τη Δημιουργία

Εθνικού Κτηματολογίου

 

στις υπόλοιπες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης και Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 

 

 

        

Προσδιορισμός της θέσης και των ορίων του ακινήτου

 Ύπαρξη τοπογραφικού διαγράμματος (εάν υπάρχει τοπογραφικό διάγραμμα στο αρχείο σας)

Τυχόν  τοπογραφικό διάγραμμα που προσαρτάται στο συμβόλαιο ή έχει συνταχθεί για οποιαδήποτε άλλη χρήση  (π.χ. για οικοδομική άδεια, για τακτοποίηση αυθαιρέτου, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, πράξη τακτοποίησης, διορθωτική πράξη εφαρμογής)  καλό είναι να προσκομίζεται.

 
Μη ύπαρξη τοπογραφικού διαγράμματος

Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει τοπογραφικό διάγραμμα για να προσκομιστεί για τον εντοπισμό της θέσης του ακινήτου επισημαίνονται τα παρακάτω:

Σε περιοχές που υπάρχει διοικητική πράξη (π.χ. διανομή του Υπουργείου Γεωργίας αγροκτήματος  ή  συνοικισμού, αναδασμός ή πράξη εφαρμογής)  είναι επαρκής πληροφορία ο αριθμός  του οικοπέδου  ή  του αγροτεμαχίου,  όπως αναφέρεται στην διοικητική πράξη.

Σε περιοχές  με  διεύθυνση, η οδός και ο αριθμός είναι επαρκείς πληροφορίες για τον εντοπισμό της θέσης του ακινήτου.

 
Γενικότερα σε άλλες περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει αριθμός αγροτεμαχίου ή οικοπέδου από διοικητική πράξη, για τον εντοπισμό της θέσης του ακινήτου μπορούν να προσκομιστούν διαζευτικά τα παρακάτω στοιχεία:

1.  Εκτύπωση της απεικόνισης του ακινήτου στα υπόβαθρα της ΕΚΧΑ με χρήση της εφαρμογής «Υπηρεσία Θέασης Ορθοφωτογραφιών» που παρέχεται δωρεάν από την ΕΚΧΑ Α.Ε. στον ιστότοπο www.ktimatologio.gr

Από την εφαρμογή αυτή μπορεί ο δηλών:
• Να εντοπίσει το ακίνητο

• Να σχεδιάσει στο χάρτη τα όρια του ακινήτου

• Να εκτυπώσει την εικόνα και να την υποβάλει μαζί με τη δήλωση του

 2.  Με οποιαδήποτε μετρητική μέθοδο, όπως είναι η μέτρηση με ένα απλό GPS χειρός, μπορεί να προσδιοριστεί η προσεγγιστική θέση του ακινήτου σημειώνοντας στη δήλωση τις συντεταγμένες.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που το δικαίωμα έχει αποκτηθεί με έκτακτη χρησικτησία,  θα πρέπει  να υποδεικνύεται  η θέση και τα όρια του γεωτεμαχίου με έναν απο τους παραπάνω τρόπους ή έστω σχεδιάζοντας την ιδιοκτησία με  απλό σκαρίφημα στο  σχετικό πλαίσιο που υπάρχει στο έντυπο της δήλωσης.