Δημοσιοποίηση των Εκθέσεων για τις αιτήσεις διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων των ακινήτων

Ξεκινάει την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023 η διαδικασία Δημοσιοποίησης των Εκθέσεων για τις αιτήσεις διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων των ακινήτων σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η διαδικασία διενεργείται αποκλειστικά ψηφιακά, μέσω του ktimatologio.gr και ktimatologio.gov.gr (με τη χρήση κωδικών taxisnet), με σκοπό  τη συγκέντρωση όλων των τεκμηριωμένων απόψεων πριν ξεκινήσει το έργο της η Επιτροπή Εξέτασης Υποθέσεων.

Όσοι υπέβαλαν αίτηση διόρθωσης κατά την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στις περιοχές αυτές, μπορούν να δουν την Έκθεση που έχει συντάξει το Γραφείο Κτηματογράφησης, η οποία περιλαμβάνει αιτιολογία για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησής τους.

Ειδικά, στην περίπτωση που η αίτηση διόρθωσης αφορά σε εκτοπισμό δικαιώματος κυριότητας ή επικαρπίας ή και σε διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων του ακινήτου, οι αιτούντες διόρθωση πρέπει, σε χρονικό διάστημα 30 ημερών, από την 17η Οκτωβρίου 2023 έως την 15η Νοεμβρίου 2023, να ενημερώσουν όσους ιδιοκτήτες θίγονται, γνωστοποιώντας τους με συστημένη επιστολή μέσω ΕΛΤΑ/ταχυαποστολή courier ή e-mail ή δικαστικό επιμελητή:

  • την αίτηση διόρθωσης που έχουν υποβάλει
  • την Έκθεση του Γραφείου Κτηματογράφησης και
  • τις αντίθετες απόψεις τους, στη περίπτωση που διαφωνούν με την Έκθεση, τις οποίες έχουν υποβάλει μέσω του ktimatologio.gr ή ktimatologio.gov.gr. 

Τα αποδεικτικά γνωστοποίησης προς τους θιγόμενους ιδιοκτήτες υποβάλλονται εντός της παραπάνω προθεσμίας, επίσης, μέσω του ktimatologio.gr ή ktimatologio.gov.gr, αλλιώς η αίτηση απορρίπτεται. 

Οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες μπορούν, εντός προθεσμίας τριάντα ημερών, από την 16η Νοεμβρίου 2023 έως την 15η Δεκεμβρίου 2023, συμπληρώνοντας τα σχετικά πεδία της εφαρμογής στο ktimatologio.gr ή ktimatologio.gov.gr, είτε να συμφωνήσουν με τη διόρθωση είτε να αιτιολογήσουν τις αντίθετες απόψεις τους, προσκομίζοντας σχετικά στοιχεία, διαφορετικά θεωρείται ότι συμφωνούν με τη διόρθωση.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο η σχετική ανακοίνωση του φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο https://www.ktimatologio.gr/el/node/20668

Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων διόρθωσης κατά των προσωρινών κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων της Ανάρτησης των κατοίκων εσωτερικού

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων διόρθωσης κατά των προσωρινών κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων της Ανάρτησης των κατοίκων εσωτερικού κατά δύο (2) μήνες, ήτοι μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2022.

Ξεκινά η Ανάρτηση

Η Ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ξεκινά την 30η Μαΐου 2022.  
Όλοι οι δικαιούχοι στις περιοχές αυτές μέχρι την 1η Αυγούστου 2022, (ή την 30η Σεπτεμβρίου 2022 αν είναι κάτοικος εξωτερικού), αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, στην ιστοσελίδα ktimatologio.gov.gr, μπορούν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους. Συγκεκριμένα θα πρέπει να δουν και να ελέγξουν:  
•    Την  περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων (Κτηματολογικός Πίνακας)  
•    Τα όρια των γεωτεμαχίων (Κτηματολογικό Διάγραμμα) 

Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία της Ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια.

Εάν δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία, μπορούν να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης (μέχρι την 1η Αυγούστου 2022 – ή την 30η Σεπτεμβρίου 2022 για κατοίκους εξωτερικού), ηλεκτρονικά στο ktimatologio.gov.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.

Εάν η τυχόν διόρθωση αφορά προσωπικά στοιχεία ή πρόδηλα λάθη (π.χ. πιστοποιητικό μεταγραφής, αναριθμητισμός κλ.π.) τότε η αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος μπορεί να υποβληθεί και μετά το πέρας της ανάρτησης.
    
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε τα τηλ: 
2510 211500-2510 220100 (τηλεφωνικό κέντρο, καθημερινές 08:30-16:30) και
23510 46446 (Γρ.Κτηματογράφησης Πιερίας, Κατερίνη) 
καθημερινές 08:30 - 16:30 και Τετάρτες 08:30 – 20:30

Ενημέρωση για την Προανάρτηση

Προς αποφυγή του συνωστισμού, ενημερώνουμε όσους έχουν ακίνητη περιουσία σε περιοχές της περιφερειακής ενότητας Πιερίας, ότι εφόσον μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 2021, επικοινωνήσουν με το Γραφείο Κτηματογράφησης και αιτηθούν διόρθωση ή κλείσιμο ραντεβού, αυτό μπορεί να διεκπεραιωθεί μέχρι και την 20η Οκτωβρίου 2021, θεωρούμενο εμπρόθεσμο.

Μέσω της ηλεκτρονικής προανάρτησης, οι ιδιοκτήτες των περιοχών αυτών, οι οποίοι έχουν λάβει ήδη ατομικά τις σχετικές ενημερώσεις, μπορούν, εφόσον κλείσουν ραντεβού μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 2021, να διορθώσουν εύκολα, γρήγορα και δωρεάν, τυχόν λάθη στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο, μέχρι την 20η Οκτωβρίου 2021.

https://www.ktimatologio.gr/posts/enimerosi-gia-tin-proanartisi-se-periohes-tis-p-e-pierias

Σελίδα 1 από 11