logo_image

e-ktima.gr

logo ktim

Μελέτη Κτηματογράφησης για τη Δημιουργία

Εθνικού Κτηματολογίου

 

στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 

 

 

        

Διαδικασία Υποβολής Δήλωσης

Διαδικασία υποβολής δήλωσης  στο Γραφείο Κτηματογράφησης σε δύο βήματα:

Βήμα 1

Προσκόμιση συμπληρωμένης και υπογεγραμμένης δήλωσης στο Γραφείο Κτηματογράφησης με επισυναπτόμενα τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα σε απλά αντίγραφα.

Με το συμπληρωμένο έντυπο της δήλωσης υποβάλλονται:

• Απλά φωτοαντίγραφα (όχι επικυρωμένα) εγγράφων θεμελίωσης εγγραπτέου δικαιώματος  (π.χ. συµβόλαιο,  παραχωρητήριο, δικαστική απόφαση).

Αναλυτικά τα έγγραφα για κάθε είδος εγγραπτέου δικαιώματος μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

• Απλό φωτοαντίγραφο (όχι επικυρωμένο) πιστοποιητικού μεταγραφής / εγγραφής του τίτλου στο Υποθηκοφυλακείο.

• Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνοµικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του δικαιούχου.

• Απλό φωτοαντίγραφο εγγράφου που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ (π.χ. απόσπασµα από εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ∆ΕΗ) το οποίο είτε επιδεικνύεται για έλεγχο ορθής αναγραφής του ΑΦΜ ή κατατίθεται με τη δήλωση.

• Τυχόν τοπογραφικό διάγραμμα.

Αναλυτικά για τον εντοπισμό μπορείτε να δείτε εδώ.

Στη συνέχεια η δήλωση ελέγχεται και παραλαμβάνεται στην εφαρμογή,  όπου γίνεται ο αυτόματος υπολογισμός του τέλους κτηματογράφησης,  εκδίδεται το έντυπο «ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΑΓΙΟΥ ΤΕΛΟΥΣ» και  χορηγείται στον δηλούντα. Στο έντυπο αναγράφεται  πληροφορία σχετικά με τον υπολογισμό του οφειλόμενου παγίου τέλους κτηματογράφησης. Συγκεκριμένα αναγράφεται  ο αριθμός των δηλούμενων δικαιωμάτων για τα οποία οφείλεται πάγιο τέλος κτηματογράφησης, ο 20ψήφιος κωδικός πληρωμής (401)  και το ποσό πληρωμής.

Βήμα 2

Η πληρωμή  του τέλους κτηματογράφησης  πραγματοποιείται  στις συνεργαζόμενες τράπεζες  με τον φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ  και στα αυτοματοποιημένα καταστήματα του δικτύου των ΕΛΤΑ, προσκομίζοντας το «Έντυπο Προσωρινής Καταχώρισης Δήλωσης και Υπολογισμού Παγίου Τέλους» που σας χορηγήθηκε απο το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης.  Μετά την πληρωμή του τέλους κτηματογράφησης και την ταυτοποίηση της πληρωμής στη δήλωση σας μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ εντός περίπου 48 ωρών (ανάλογα με τη λειτουργία της κάθε τράπεζας),  μπορείτε να παραλάβετε το «Αποδεικτικό υποβολής δήλωσης».

 

 

Διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης  (απαιτείται πιστωτική κάρτα)

Η εφαρμογή του φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες e- ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/home_Page.aspx ) παρέχει την δυνατότητα υποβολής δήλωση στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Συνοπτικά τα βήματα της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθήσετε για να υποβάλετε την δήλωση σας μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι τα εξής:

Βήμα 1Εγγραφή Νέου Χρήστη

Βήμα 2. Εισαγωγή Στοιχείων Δικαιούχου

Βήμα 3Δημιουργία Νέας Δήλωσης και Καταχώρηση στοιχείων ακινήτου

Βήμα 4. Καταχώρηση Στοιχείων Δικαιώματος

Βήμα 5. Πληρωμή Παγίου Τέλους Κτηματογράφησης και υποβολή Συνοδευτικών Εγγράφων